...Konyada 5 lise öðrencisi tarafýndan geliþtirilen, içinde klasik müziðin çalýndýðý, bitki geliþimini hýzlandýran mor ýþýk teknolojisine sahip prototip Ek-Yat Akýllý Serada, sensörler ve telefonla kumanda edilen yazýlýmla sulama ve iklimlendirme otomatik yapýlýyor.
Osman Nuri Hekimoðlu Anadolu Lisesi öðrencisi Ýbrahim Enes Baloðlu, Tahir Furkan Sarýdiken, Bekir Eren Ünüvar, Oðuzhan Ýpteþ ve Ayþe Miray Türker, tarýmsal üretimde yeni teknolojilerin kullanýlmasý amacýyla proje baþlattý.
Okul yönetimi ve öðretmenlerinin desteðiyle "Ek-Yat Akýllý Sera" adýný verdikleri çalýþmayý 3 ayda tamamlayan öðrenciler, Sabancý Vakfý ve Türkiye Teknoloji Geliþtirme Vakfý (TTGV) iþ birliðinde "Yarýný Ýnþa Et" temasýyla düzenlenen yarýþmada, 165 proje arasýndan ödüle layýk görüldü.
Enerji ihtiyacýný güneþ panelinden karþýlayan akýllý seranýn mini prototipi, telefona yüklenen özel yazýlýmla kumanda ediliyor. Bitki geliþimini hýzlandýran mor ýþýk teknolojisinin yaný sýra klasik müziðin de çalýndýðý sera, asgari insan gücü ile üretim yapýlmasýný saðlýyor.
Bluetooth kontrolü ile hava, toprak ve neme göre sulama, sýcaklýk deðerlerine göre de iklimlendirme yapýlmasýna imkan saðlayan teknolojisiyle serada, ürünlerin kýsa zamanda ve az maliyetle yetiþtirilmesi amaçlanýyor.
- "Çiftçimiz ürünü ekecek, sonra da yatacak, keyfine bakacak"
Okulun öðretmenlerinden proje danýþmaný Yasemin Çetinkaya, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, sera projesinde bitkilerin kýsa zamanda ve az maliyetle yetiþtirilmesinin amaçlandýðýný söyledi.
Ýnsan gücüne daha az ihtiyaç duyulmasýnýn hedeflendiðini aktaran Çetinkaya, "Güneþe duyarlý hareketli panelleriyle gün içinde daha fazla enerji üretimi yapabiliyor. Çiftçimiz ürünü ekecek, sonra da yatacak keyfine bakacak. Proje ismi de buradan geliyor. Disiplinler arasý bir çalýþma oldu. Akýllý Serada matematik, fizik, kimya, yazýlým ve bilgisayar teknolojisi var. Yarýný Ýnþa Et projesi kapsamýnda düzenlenen yarýþmada, 165 proje arasýndan ödüle layýk görüldü. Ödül olarak da 5 günlük kamp kazandýk." diye konuþtu.
Çetinkaya, projenin yarýþma sürecinde ve sonrasýnda çok ilgi gördüðünü belirterek, þöyle devam etti:
"Talep gelmeye baþladý. Montajý için çaðýrdýðýmýz bir marangoz, projeye çok ilgi gösterdi. Bahçeme bunu uygulayabilir misiniz dedi. Ýlk teklifimizi aldýk, çok memnun olduk. Çevreden de tarým ve seracýlýk yapanlar ile iþ adamlarýndan soranlar oluyor. Talepte bulunuyorlar. Bu sera, istediðiniz metrekaredeki kapalý bir mekana uygulanabilir."
- "Patentini alýp seri üretimi hedefliyoruz"
Öðrencilerden Tahir Furkan Sarýdiken de geliþtirdikleri projenin ödüle layýk görülmesinin mutluluðunu yaþadýklarýný anlattý.
Uyguladýklarý teknolojinin üretimi kolaylaþtýracaðýný aktaran Sarýdiken, þunlarý kaydetti:
"Sýcaklýðý ölçen sensörlerle bitkinin ihtiyacýna göre iklimlendirme yapýlýyor. Enerji tasarrufu ve klasik müzik, mor ýþýk teknolojisiyle yüksek verim elde edilebiliyor. Topraktaki nemi ölçen sensörlerle de ihtiyaca göre sulama yapýlýyor. Böylelikle etkin ve verimli sulama yapýlýyor. Güneþe dönen hareketli panellerle enerjisini karþýlýyor. Patentini alýp seri üretimi hedefliyoruz. Bununla ilgili iþ adamlarý dernekleri ile görüþtük. Talep çok. Büyük seralara da uygulanabilir
Kaynak: AA
Tüm Haklarý Saklýdýr | All Rights Reserved | Copyright © 2019